Koop het liefst schoenen rond het middaguur. Dit in verband met het eventueel dikker worden van uw voeten in de loop van de dag.

Zorg ervoor dat uw schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voeten. Uw schoenen moeten minimaal een halve tot een hele centimeter langer dan uw grootste teen. De extra ruimte bij uw tenen is nodig om uw voet te kunnen afwikkelen tijdens het lopen. De voet wordt ongeveer één centimeter langer tijdens het afwikkelen. heeft u een klein maatverschil in uw voeten, koop dan schoenen op de langste voet. Bij grote maatverschillen is het mogelijk om een onpaar te bestellen. Dit is duurder dan een gewoon paar schoenen, maar goedkoper dan 2 paar.

De schoenen moeten de juiste breedtemaat hebben. De hiel moet goed omsloten worden door de contrefort (verstevigd hielstuk) en de voorvoet en de tenen mogen niet knel zitten.

De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.

Bij het passen mogen de schoenen met een lichte druk aan de voeten gaan, maar moeten daarna behaaglijk zitten. Schoenen groeien niet en schoenen kunt u ook niet uitlopen. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel passen schoenen zich iets aan het model van uw voeten aan en worden ze tijdens het gebruik soepeler.

Voor het dagelijkse gebruik is de maximale hakhoogte 2-3 centimeter. Hoe hoger de hakken, hoe meer uw lichaamsgewicht op de voorvoet rust. Hierdoor raakt de voorvoet overbelast, wat tot voetklachten kan leiden. Het is beter om de druk op de voorvoet en de achtervoet zoveel mogelijk gelijk te houden.

Het bovenwerk van de schoen mag niet uit synthetisch materiaal bestaan. Voor een optimale ventilatie kunt u het beste kiezen voor schoenen met een leren bovenkant. Het onderwerk (de zool) mag uit verschillende materialen zijn opgebouwd, zolang de schoen daarmee buigzaam blijft.

Een veel voorkomend probleem is een verbrede voorvoet. Vaak is men dan geneigd om over te stappen op een grotere maat schoen. Dit gaat echter ten koste van de pasvorm, waardoor de voet in de schoen gaat schuiven. Een oplossing voor dit probleem is schoenen te kopen met een breedtemaat voor de voorvoet, of een zestenenmodel.

Prettig lopen begint met goed passend schoeisel.

Pieter de Boer